Iran en Azeribeidjzan turken in zuid Azerbeidjzan


Het land genaamd Iran is een multi- Nationale&etnische land,(Azeribeidjzan turken (zuid Azerbeidjzan)- , Qashqai Turken, Turkmens(Zuid Turkmensitan),  Loren, Ahwazi-Arabieren, , Baluchies, Perzen,  Talysh e.a.Perzische indringers binnengevallen in vijf landen.



Het land genaamd Iran is een multi- Nationale&etnische land . Azeribeidjzan turken (zuid Azerbeidjzan) - , Qashqai Turken, Turkmens(Zuid Turkmensitan),  Loren, Ahwazi Arabieren,  Baluchies, Perzen, Gilak, Talysh e.a.

Perzische indringers binnengevallen in 8 landen.Iran betekent 8land in 1 land

De Russische tsaren loerden echter op de Kadjaren turken rijk  in de Kaukasus, hetgeen aanleiding gaf tot de Russisch-Qajar Oorlogen, die uitmondden in het Verdrag van Gulistan (1813) en het Verdrag van Torkamanchai (1828). Bij het laatste verdrag werd Azeri turken gedwongen om het Kaukasische deel van het rijk (het Kanaat van Jerevan en Kanaat van Nachitsjevan en de overgebleven delen van het Kanaat van Talysh) op te geven en kwam Azerbeidzjan in handen van de Russen.

Gedurende de Kadjaren-dynastie verkregen Europese grootmachten zoals het Verenigd Koninkrijk en Rusland geleidelijk relatief veel invloed in Azerbeidzjan , maar het land bleef wel onafhankelijk. Tijdens het bewind van Fath Ali Sjah werd Azerbeidzjan en Kadjaren rijk middels twee oorlogen gedwongen noordelijke gebieden aan de Russen af te staan, ondanks dapper optreden van het turken leger onder de bezielende leiding van kroonprins Abbas Mirza.

De kwaliteit van de Russische kanonnen leverde uiteindelijk het voordeel voor de Russische troepen op. In 1800 gingen de Fransen onder Napoleon een alliantie aan met Fath Ali Sjah om via Qajar rijk Brits India te bereiken. Als tegenprestatie voor een vrije doorgang beloofden de Fransen de turken te steunen in hun oorlog met Rusland. Frankrijk sloot echter heimelijk een verdrag met Rusland, waardoor de Kadjar  troepen op zichzelf waren aangewezen tegenover de troepen van grootmacht Rusland. In 1804 brak de Eerste Russisch-Kadjaren turken Oorlog uit, waarbij onder ander Bakoe en Derbent door de Russen veroverd werden. In 1813 werd een vrede getekend.

Van 1826 - 1828 woedde de Tweede Russisch-Kadjaren oorlog. De turken waren ontevreden over de voorwaarden van de eerste oorlog en verklaarden nu zelf de oorlog aan de Russen. De oorlog liep uit op een vernedering voor de  Azerbeidjans.

Ook werden in het midden van de negentiende eeuw diverse oorlogen gevoerd door de Azerbeidjan om het westen van Afghanistan te heroveren. In diezelfde periode vervolmaakten de Russen ondertussen hun veroveringen van Centraal-Azië. Om de militaire macht van de Russen te stoppen, zochten de Perzen een alliantie met het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor verkregen de Britten diverse commerciële concessies zoals de aanleg van spoorwegen en het boren naar aardolie. Het fundament voor het latere bedrijf BP werd hiermee gelegd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog  Qadjar Rijk neutraal blijven, maar het Osmaanse Rijk had de kant van de Duitsers gekozen en de olievelden waren té belangrijk om niet beschermd te worden. Zowel Rusland als het Verenigd Koninkrijk vielen Azerbaijan en iran.

Iran : zuid Azerbeidzjan , Oost Baluchestan , real iran oor pezish , alahvaz, Turkmenistan) binnen.

Na de oorlog heerste er door het optreden van Britse en Russische troepen een chaos in Qadjar. De Engelsen wilden het multi- Nationale&etnische landen  graag onder hun mandaat stellen. Zij waren bewust geworden van de grote strategische en economische betekenis van aardolie in Alahvaz en Azerbeidzjaanse mijnen . Zuid en noord Azerbeidzjan heben grote natuurlijke mijnen, olie- en gasvoorraden.

Toen Soltan Ahmad Sjah echter niet wilde buigen voor Britse druk, keken de Engelsen uit naar andere mogelijkheden om hun invloed in het land te vergroten. De Britten dachten in de persoon van de militair Reza Khan de juiste persoon te hebben gevonden en met Britse steun pleegde kolonel Mirza Reza een staatsgreep in 1921. Na een aantal jaren de politieke leiding te hebben gehad, wilde hij meer en in 1925 dwong hij het parlement hem tot sjah te verkiezen. De laatste Kadjaren-sjah werd -tegen de regels van de constitutie in - afgezet en Mirza Reza nam de pre-islamitische naam 'Pahlavi' aan en stichtte zo de Pahlavi-dynastie, die slechts tot 1979 zou regeren.

De Pahlavi-dynastie was een perzee extreme vorm van autoritair nationalisme en was antidemocratisch, antimultiNationale&etnische , antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel.

De De Pahlavi-dynastie had als politieke ideologie het nationaalaryaism, een mix van extreem nationalistische, extreem-rechtse en extreem racistische denkbeelden, met als boegbeeld Britse.

De zuieden Azebeidzjansen anderen national in Iran worden gediscrimineerd door het  perzen Iraanse regime.

Deze twee omstandigheden zijn gecombineerd vormen een Azerbeidjaanse dilemma. De geschiedenis van het probleem In de vroege negentiende eeuw de Russische Rijk bezet de Khanates (khanlar) van Noord-Azerbeidzjan Republiek, die de jure een deel van in Azerbeidjan, maar de facto onafhankelijk waren. Ondanks de nauwe betrekkingen tussen Noord-en Zuid-Azerbeidzjan tot de jaren 1930, zijn deze twee delen van Azerbeidzjan hebben historisch ontwikkeld in aparte manieren

Het speelde een essentiele rol in het creeren van onderscheid tussen Zuid en Noord-Azerbeidzjan. De integratie van Noord-Azerbeidzjan in het Russische Rijk, en dus ook de culturele verschillen tussen Russen en Azeri-turken speelde een belangrijke rol in het ontstaan van zelfregulering bewustzijn van AzebeidzjansTurken. De Communisme Van Russen.

Ondanks deze repressie, de nationale beweging in Noord-Azerbeidzjan begon vroeger dan in Zuid-Azerbeidzjan .


De nationale beweging in Noord-Azerbeidzjan ging via 2 evolutionaire fases:

1.Struggle voor de nationale onafhankelijkheid (1918-23 manden).
2.Struggle voor de nationale onafhankelijkheid ( sind 1991)

De nationale beweging in zuid-Azerbeidzjan ging via 4 evolutionaire fases:

1-Demand voor culturele-nationale-territoriale autonomie- Sattarhan (1918-1919)
2-Demand voor nationale-territoriale autonomie -khiyabani (1920-6 maand nationale onafhankelijkheid - Azadistan overhied)
3-Nationale onafhankelijkheid -Pishevari (1945-1946 1 jaar nationale onafhankelijkheid overheid-Het was de eerste democratische seculiere moslimstaat ter iran)
4-Shariat-Madari tegen khomeyini en demand voor culturele autonom (1979-1980)

Bijgevolg is de oprichting van de onafhankelijke Azerbeidzjan Democratische Republiek in 1918, in Noord-Azerbeidzjan formeel gesymboliseerd het bestaan van Azeri als een aparte natie. Gedurende deze periode in Zuid-Azerbeidzjan verschillende factoren gecombineerd om ervoor te zorgen dat een ander verloop van de gebeurtenissen zou tot uiting komen.

Het historische verleden, religieuze eenheid in termen van Shiism, factoren tussen Azerbeidzjaan-Tuken en Perzen vertraagde de ontwikkeling van de Azerbeidzjaanse nationale beweging in Iran.Iran goed  speeld met Shiism, factoren.  Om deze reden,   aan het eind van de 19de en begin 20ste eeuw groeide in de intensiteit ervan, de belangrijkste theoretici van Pan-Iranism leek te zijn van de Perzische evenals van Perzen auteurs en 5 personen Azerbeidzjaans afkomst(verraders )Kasravi zoals, Kazemzade en Rezazade. Het is belangrijk te benadrukken dat voor een lange tijd in de Qajar en Pahlavi monarchieën in Iran, en zelfs in de huidige islamitische regime, er waren en zijn nog steeds  etnische Azeri, die uitgevoerd aanzienlijk gewicht met de Iraanse regering.
De divisie zich op een moment dat de nationale zelf-bewustzijn onder de 35 miljoen Azerbedijzan-Turken in Iran vroeger was niet sterk genoeg maar nu sterk genoeg wel.

Degenen die bij de turken elite werden verleid door de wens om hun sociale en economische behoeften voldaan door het regime.

Azerbeidzjan in de Administratieve en demografische structuur Zuid-Azerbeidzjan bestaat uit 8 provincies Ardabil,Qazvin, Oost-Azerbeidzjan, West-Azerbeidzjan, Zenjan, Hamadan en189 stad, en de aangrenzende gebieden van Astara, gorve,save,markazi,songor en andere etnische gebieden.

De omvang van deze gebieden wordt geraamd op ongeveer 285.000 vierkante km. (het grondgebied van Noord-Azerbeidzjan is ongeveer 86.600 vierkante kilometer of ongeveer de helft van de totale oppervlakte).

Turken domineren door etnische samenstelling in de Azerbeidzjaanse provincies van Iran .

Het is moeilijk om het exacte aantal Azeri in Iran. Officiele statistieken zijn niet gepubliceerd waarin de Iraanse etnische structuur. Volgens het onderzoek van officiële statistieken geven aan dat de Azeri maken bijna 40% van de totale bevolking van Iran(meer dan 35 000 000 ).
Dit is 75% van alle Azeri turken in de wereld. Ondanks minder grondgebied en een kleinere bevolking, Noord-Azerbeidzjan (Republiek Azerbeidzjan) is de politieke, ideologische en culturele centrum van de Azerbeidzjaanse volk. Toch heeft het land het moeilijk geopolitieke positie heeft gedwongen Azerbeidzjan om te zoeken naar bondgenoten in en uit de regio. Zuid-Azerbeidzjan kan potentieel de meest trouwe en sterkste bondgenoot in de nabije toekomst. Het idee van een Verenigde Azerbeidzjan is erg populair in de Republiek Azerbeidzjan en Zuid Azerbeidzjaan ook. Cultureel Beleid Perzische chauvinisme in Iran heeft veel pijn van de economische en sociale welzijn van de Zuid-Azerbeidzjan.

In Zuid-Azerbeidzjan werden omgezet in een Perzich kolonie in termen van strakke controle over de fiscale systemen en van de exploitatie van mijne,metalen,tapijt, en andere natuurlijke hulp bronnen.
Vanaf 1925 Iraanse regim andere naties in Qajdar fedralism rijk bezetten .

in 1936 Pahlavi Paniranizm overheid heeft  naam van Qajar multi- Nationale&etnische fedralism rijk door "iran" veranderd

Persian Chauvinisme als beleidsinstrument is beoefend impliciet door het Iraanse regime en is gericht op de kern van de nationale cultuur van de Azeri's in Zuid-Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaans-Turkse taal was verwijderd uit de officiële gebruik in alle gebieden, met inbegrip van, scholen, rechtbanken, overheid structuren, en het leger.  Perzische bezettings periode, te rekenen vanaf de dag elk jaar die vreemd zijn aan het systematisch gebruik van geweld. Perzische taal studies en onderwijzen van nieuwe generaties.De overgrote meerderheid van het land genaamd Iran, niet-Perzische nationaliteiten en ze vormen de overgrote meerderheid van de Azerbeidzjaanse Turken, slachtoffers van systematische genocide dat is meer dan 80 jaar aan de gang.

National-Liberation Movement / Nationale-Liberation Movement De nationale bevrijdingsbeweging van Zuid-Azerbeidzjan heeft een geschiedenis die terug 80 jaar. In their demands, they outlined various ways to resolve the pressing issues of nationality questions in Iran.toen iran
In hun eisen, ze schetsten verschillende manieren om de dringende problemen van nationaliteit vragen in t land genaamd   Iran.
Er zijn belangrijke 3 idee Groepen  van het nationale probleem van de Zuid-Azerbeidzjan:

Groep A :Perzen indringers :bestaat uit religieuze, en bureaucratisch, personen die op een prominente positie in de Iraanse staat, en hun ideologen achter het idee van een verenigd Iran nationale iran  =Perzen Chauvinisme.
Perzen streven naar vergroting van het aandeel van de autoriteit en kapitaal binnen een enkele Iran. Zij ze willen noord Azerbeidzjan binnen te vallen.Ze denken dat ze zijn het eigendom van hun respectieve  Azerbedzjan . Deze fractie steunt het idee van de   "Zuid en en Noord-Azerbeidzjan voor perzich "bezeten.

Groep  B  (Minderheid Azerbeidzjans  )  die groep  vrezen de verdeling van Iran en het idee van de toekenning van Zuid Azerbeidzjan (op hetzelfde moment naar andere etnisch-nationale ) culturele of nationale-territoriale autonomie, die beschouwd wordt door hen als de optimale manier Azerbeidzjan op de oplossing van het probleem. "Democratie voor Iran, autonomie aan Azerbeidzjan" is niet een  populaire idee onder Azerbeidzjaans.  want zij hebben meegemaakt.De Perzen al dit geloof is minder ook,

Groep  C  Het derde groep (meerderheid groep) wordt vertegenwoordigd door de nieuwe politieke organisaties en groepen, die groep van Studenten , intellectuelen , industrielen,werknemers, en Bureaucratie  die de onafhankelijkheid van Zuid-Azerbeidzjan en het idee van een Verenigde Azerbeidzjan.
Zij zijn van mening dat met het oog op het bereiken van hun nationale doelstellingen en voor onafhankelijk zuid azerbeidzjan moeten zij gebruik maken van alle mogelijke en wettelijk middelen, inclusief militaire  In overeenstemming met de regels van de Verenigde Naties middelen als dat nodig is.

De ideologie van de Pan-Iranism (perzisch fascisme) blijven na ineenstorting van het regime van Shah. De islam en pan iranism , zoals het centraliseren van ideologie, is de belangrijkste factoren voor Perzich  Chauvinisme

Het probleem van de niet-Perzische naties in Iran (meerderheden70% niet Perzen in iran ) samen met het probleem van de verdeelde naties als goed.

Het loutere bestaan van de Republiek Noord Azerbeidzjan, boven alles, heeft een belangrijke invloed en impact op de nationale beweging in Iraanse Azerbeidzjan(zuid Azerbeidzjan ). De algemene conclusie is dat de toekomst van de Iraanse staat zelf  100% worden problematisch.Vanaf 1925tot vandag heeft iran een grondwet die sterk op die van de Joegoslavië of Sovjet-Unie leek
uitriep.
Vandaag nationalts in iran willen na een referendum de onafhankelijk krijgen.
deel A

Araz Ataxan (Atakhan)

Yorumlar